Söndag 4 augusti BILAR & KAFFE och SHOWROUM EXTRA ÖPPET (10:00-14:00) - Juli och augusti ÖPPET som vanligt


Henk vd berg

Jag heter Henk van den Berg, allroundmekaniker på E&R Classics. Jag började min karriär 1977 på det lokala byns garage där jag pysslade med allt. Från personbilar till lastbilar, men även gräsklippare och motorsågar. Allt med motor följde med.

Efter denna period arbetade jag ett tag på ett universalbilsverkstad som även sålde veteranbilar. Efter det började jag restaurera klassiska bilar som en oberoende. Jag återställde klassiker från början till slut och har arbetat på olika Austin Healeys, Jaguars, Triumphs, MGs och andra veteranbilar. Jag skötte även underhållet av klassiska bilar.

Efter att ha jobbat som fristående ett tag började jag jobba hos en samlare med en privat samling på cirka 250 klassiska bilar. Här ansvarade jag för att samlingen hölls i gott skick. Jag arbetade också med klassiker av samlarens kunder.

Under tiden har jag jobbat som allroundmekaniker på E&R Classics sedan en tid tillbaka.

Vilken var din första bil och vilka minnen har du av den?
Min allra första bil var en Datsun 1974 Z från 240. En trevlig bil som jag använde som daglig förare.

Min drömbil är inte en Jaguar E-Type eller Austin Healey...
Min drömbil är inte en Jaguar E-Type eller en Austin Healey, men en Volvo 245. Som jag kallar det, en bil för dignitärer och fria sprit, praktisk och kan användas överallt. Jag har kört flera av dessa Volvos och de har aldrig svikit mig.

Anta att du var tvungen att ge någon ett lyft. Vem skulle det vara och varför?
Om jag kunde ge någon ett lyft, skulle det vara Neil Armstrong, den första mannen på månen. En man som har bevisat att man med mod, mod och sunt förnuft kan komma långt. En absolut hjälte för mig.

Vilket är ditt bästa bilrelaterade minne?
Ett minne som alltid funnits med mig och som vi fortfarande pratar om med våra barn är en semester till Portugal. Någonstans på gränsen mellan Spanien och Portugal (mitt ute i ingenstans) flög ett oljelock ut ur cylinderhuvudet på vår Volvo. Det var helg och det fanns inga garage på fälten eller vägarna. Då kom det plötsligt upp för mig att min fru hade tagit med sig en påse potatis att äta den första natten. Jag använde dessa potatisar för att täta hålet i cylinderhuvudet och körde dem ytterligare 500 mil tills vi var på vår semesteradress. För att komplettera historien stod det "Ursprungsland: Portugal" på påsen med holländsk potatis. Hur hittar du på det...

Vad gör en arbetsdag på E&R Classics så rolig för dig?
Att det fortfarande finns några klassiker som jag regelbundet pysslade med 1977. Då känner man sig 16 igen istället för 61. Den känslan är ovärderlig för mig!