Söndag 4 augusti BILAR & KAFFE och SHOWROUM EXTRA ÖPPET (10:00-14:00) - Juli och augusti ÖPPET som vanligt
  • Återgå till översikten

Letar du efter klassiska bildelar? Här hittar du allt du behöver veta!

Om du är i besittning av en klassisk bil, eller om du ibland prickar med den, kommer du utan tvekan att behöva delar. Att köpa klassiska bildelar underskattas dock ofta. Med alla de resurser och kanaler som finns idag kan detta ibland orsaka förvirring. För att förse dig som klassisk bilentusiast med bästa möjliga service har E&R Classics skapat en äkta klassisk bildelarmiljö. På denna sida ger vi en detaljerad förklaring av världen av klassiska bildelar och allt som medföljer.

När köper du klassiska bildelar?

Delar till din älskade klassiker, som naturligtvis är mycket viktiga för att hålla din stolta besittning i toppskick. Precis som en ny bil måste en klassisk bil också underhållas ordentligt. Naturligtvis beror det på hur intensivt och på vilket sätt du använder din klassiker. Använder du den för en kort bilresa eller ska du köra rally med den? Måste klassikern uppträda och kunna köra snabbt eller går du på en lugn turné med en klubb några gånger om året? Det här är allt du bör tänka på när du letar efter klassiska bildelar.

Var hittar jag klassiska bilreservdelar?

Klassiska bilentusiaster gillar ofta skurmässor och letar efter den saknade delen. I det här fallet finns det många klassiska bilevenemang och mässor där du förutom att se vackra klassiker också kan köpa nya och begagnade delar. Men det kan också bara hända att du vill köra i helgen och att en del just har gått sönder. Vid sådana tillfällen börjar du ofta leta efter delar online. Numera finns det många webbbutiker med specialister som helt och hållet fokuserar på gammaldags.

Hur mycket kostar klassiska bildelar?

Priset på klassiska bildelar kan variera mycket. Har du till exempel en Volkswagen Beetle där miljontals har gjorts eller kör du en exklusiv Austin Healey. Du kan föreställa dig att delar till en VW Beetle är mycket lättare att få och därför har ett annat pris än delarna till en Austin Healey. När du beställer klassiska bildelar online kan du enkelt jämföra olika leverantörer och bedöma dem på pris-kvalitetsförhållande. Om du väljer begagnade klassiska bildelar med mindre tecken på slitage kan detta också göra skillnad i priset.

Vilken typ av klassiska bildelar finns tillgängliga?

Inget klassiskt bilmärke är detsamma. Vissa klassiker är tekniskt mindre komplexa än andra. Exempel på delar kan inkludera packningar, bromsskivor, bromsbelägg, vattenpump, kylare och mer. Du kan också tänka på optiska delar som dekorlistar, speglar, stötfångare och till exempel fönster. Då är det skillnad i märkesspecifika delar eller universaldelar. Tänk till exempel på universella bränslesystem, vissa lampor eller andra saker.

För vilka märken av klassiska bilar finns delar tillgängliga?

Delar finns tillgängliga för alla märken av klassiska bilar. Från exklusiva märken som Jaguar E Type, Austin Healey eller Rolls Royce till delar till en Mini, VW Beetle, MGB eller Triumph Spitfire. Med tanke på den klassiska bilhobbyens stora popularitet finns delar tillgängliga för alla märken och typer. Med alla webbshops där ute idag blir det enklare och enklare att beställa klassiska bildelar.

Hur köper jag delar till min klassiska bil?

Att köpa delar kan göras på olika sätt: på plats hos en klassisk bilspecialist, på en mässa eller under ett evenemang. Fördelen med detta är att du kan ställa frågor om produkterna på plats och förhandla om priset. I de flesta fall sker inköp av delar idag online. Du kan enkelt filtrera efter märke och typ av klassisk bil och de delar du behöver i en webbshop för klassiska bildelar. Du kan undersöka hemifrån, jämföra specialister och sedan få delarna levererade till ditt hem.

Kan jag byta ut delar av min klassiska bil själv?

Att tippa med klassiska bilar är ofta en stor del av hobbyen. Det finns till och med några entusiaster som själva utför fullständiga restaureringar. Men inte alla är lika praktiska, varför det är bra att i förväg överväga om du själv kan byta ut delarna eller om du lägger ut detta till en specialist. Ofta finns det många instruktionsvideor och artiklar om att utföra mindre underhåll som att byta olja eller ett nytt ljus. För mer komplicerade jobb som att byta ut bromsskivor är det ofta bättre att låta en specialist göra det.

Nya eller begagnade klassiska bildelar

När du köper klassiska bildelar har du ibland valet mellan nya eller begagnade delar. Förbrukningsdelar som slangar, packningar och gummi är ofta nya. Om du till exempel letar efter en renoverad växellåda till din British Classic-bil, kommer du ofta att sluta med begagnade klassiska bildelar, helt enkelt för att inga nya klassiska bildelar från vissa märken tillverkas längre. När du köper begagnade delar, fråga alltid noga om deras historia. Begagnade delar kan ofta vara lika bra som nya delar så länge de inte skadas.

Delar för amerikanska, europeiska eller brittiska klassiker

Förutom olika märken och typer av klassiker är det också stor skillnad på delar, oavsett om det är en amerikansk, europeisk eller engelsk klassisk bil. Vissa länder har helt enkelt ett mindre rykte om kvalitet än andra. Och kom också ihåg att olika måttenheter per land används. Till exempel mäter vissa märken med tum och andra med centimeter. Det kan hända att du beställer delar som inte passar dina verktyg.

Är du redo att beställa klassiska bildelar?

På E&R Classics gör vi allt vi kan för att upprätthålla den klassiska bilhobbyen så bra som möjligt. Vi hoppas därför att du efter att ha läst denna information är fullt medveten om allt som har att göra med klassiska bildelar.

Översikt över olika specialister på klassiska bildelar

Nedan har vi gjort en översikt över de vanligaste klassiska bilmärkena. När du klickar på en av varumärkeslogotyperna kommer du till en sida med all information om delar av detta märke och tillhörande typer. Vi presenterar dig också för ett antal leverantörer som är helt specialiserade på det relevanta varumärket.