Söndag 4 augusti BILAR & KAFFE och SHOWROUM EXTRA ÖPPET (10:00-14:00) - Juli och augusti ÖPPET som vanligt

Försäkra din klassiska bil

Vad är en klassisk bilförsäkring?

Med begreppet klassisk bil föreställer sig alla en viss bil, men vad betyder egentligen begreppet klassisk bil? En bil benämns klassisk bil om den är äldre än 30 år. När en bil väl klassificeras som en klassisk bil medför detta ett antal fördelar, inklusive en klassisk bilförsäkring.

I de flesta fall är den bästa försäkringen för din klassiska bil en billig försäkring med de bästa villkoren, eller det bästa pris/kvalitetsförhållandet med bra och rättvisa villkor.

Jämför klassiska bilförsäkringar

Det finns flera partier som erbjuder klassiska bilförsäkringar, vilket kan variera från mycket stora sällskap till mindre sällskap. Det är klokt att jämföra relevanta försäkringar innan du tecknar en. Det är ofta betydande premieskillnader mellan de olika försäkringsgivarna. Villkoren kan också variera kraftigt från ett försäkringsbolag till ett annat. Det är förstås synd att betala för mycket och att jämföra tar ofta bara några minuter av din tid. Du kan spara mycket på din premie med detta.

Välj en komparator och fyll i uppgifterna om din klassiska bil. Jämför sedan de olika premierna och villkoren. Om det finns en som uppfyller dina behov kan du ofta enkelt teckna en klassisk bilförsäkring online.

Ett exempel på en sida där du kan jämföra klassiska bilförsäkringar är till exempel:

moneysupermarket.com

Vad kostar en klassisk bilförsäkring?

Precis som med vanliga bilförsäkringar har man också olika prissegment med klassiska bilar. Oavsett hur dyr din klassiska bil är så finns det förutom inköpspriset en rad andra aspekter som kan avgöra i vilket prissegment din klassiska bil hamnar. Tänk på andra aspekter som du måste ta hänsyn till såsom underhåll, lagring och bränsle.

Det finns olika egenskaper som premien för den klassiska bilförsäkringen bygger på. De två viktigaste är taxeringsvärdet och åldern på den klassiska bilen. I de flesta fall ökar premien med ett högre värde. I vissa fall betalar du en fast premie.

Om vi ​​tittar på ett fordons ålder betyder det att ju äldre din klassiska bil är, desto lägre premie.

Att göra ett klassiskt bilförsäkringsavtal

Att göra ett klassiskt bilförsäkringsavtal är väldigt enkelt och tillgängligt för alla. Du kan enkelt göra detta online, per telefon eller hos försäkringsgivaren.

När du tecknar ett klassiskt bilförsäkringsavtal kommer försäkringsbolaget att ta hänsyn till ett antal punkter, såsom området där du bor, om du har blivit avstängd eller utvisad, antalet skadefria år du byggt upp, t.ex. du har alltid betalat alla räkningar i tid och oavsett om du inte har haft körkort eller brottsregister.

I de flesta fall ordnas det på nolltid att ansöka om en klassisk bilförsäkring och är tillgänglig för alla.

Regler för att försäkra en klassisk bil

Villkoren och reglerna finns per försäkringsgivare. Några exempel på regler som gäller för nästan alla försäkringsbolag är:

– Du måste äga en annan bil som du använder som daglig bil.

– Bilen du använder varje dag ska vara försäkrad hos samma försäkringsbolag.

– Det finns en lägsta och högsta ålder för bilen.

– Maximalt antal kilometer per år får köras med bilen.

– Det finns ett maximalt värderingsvärde.

- Du måste säkerställa korrekt skydd och säkerhet för din klassiska bil.

Det går även bra att teckna en klassisk bilförsäkring med förvaringsklausul. Om så är fallet måste du kunna visa att din klassiska bil förvaras i ett slutet utrymme mellan solnedgång och soluppgång. Detta kan leda till en lägre premie.

Det räcker alltså inte att parkera sin klassiska bil i ett parkeringsgarage som också är tillgängligt för andra. Att placera den klassiska bilen under en carport eller bakom ett staket räcker inte heller. Dessa krav skiljer sig åt per försäkringsgivare, produkt, typ och fordonets värde. Det är därför viktigt att diskutera detta med din försäkringsgivare om du tror att du kommer att kvalificera dig för detta.

Några pålitliga försäkringsbolag i England och USA som också erbjuder klassiska bilförsäkringar är: Moneysupermarket, Admiral, Footman James, Lancaster, AXA, Adrian Flux, Carole Nash, Autoline och Swinton.